Høyere status hvis sønn min hadde veid 2300 gram istedenfor 3600??

Hallo! Hvor er verden på vei egentlig. Hvor viktig er status og utseende blitt? Det er rett og slett skremmende å lese om de nye ?trendene? blant gravide kvinner. Jeg regner med at det er langt flere enn meg som har lest om dette. Det at gravide slanker seg. Tidligere så har jeg hørt mest om damer som skeier ut under graviditeten og tenker at ?nå blir jeg tykk og får stor mage allikevel så nå kan jeg kose meg litt ekstra?. Det er først nå i det siste som jeg har hørt at gravide faktisk slanker seg. Graviditet og slanking henger ikke sammen. det hører ikke ihop, det er helt feil!

Det jeg har lest er at gravide kvinner slanker seg og trener hardt av flere grunner. De vil ha mindre gravidmage, de vil komme seg i form fort etter fødselen, de vil ha en lettere fødsel og, hør og hepne, de vil ha mindre barn, helst under 2300 gram, fordi at det gir høyere status! At magen vokser når man er gravid det er en naturlig ting. Det er faktisk sånn at det vokser et nytt lite liv der inne og det trenger litt plass å voksen på. Ingen tror eller synes at en dame er blitt tykk fordi hun er gravid. Det er allment kjent at gravide får mage. Det er ikke noe nytt og det er ikke noe feil. Det er slik det skal være.

 

 

Man bør holde seg i fysisk aktivitet under graviditeten uansett om man har gjort det tidligere eller ikke. Men det forutsetter at man anpasser aktiviteten til sitt nivå. Har du aldri trent for så skal du ikke begynne å trene kjempe hardt akkurat nå. Har du trent mye tidligere så kan du holde igang med treningen som vanlig. Men du må være oppmerksom og lytte til kroppen. Hvis en øvelse du er vant med brått gjør vondt kan det være lurt å kutte ut denne øvelsen inntil videre. Er du usikker på noe rundt treningen din , spør legen din eller ta hjelp av en personlig trener, det er mitt tips.

Treningen skal ikke overdrives. Det er ikke under denne perioden i livet du velger å trene deg opp for å løfte maks antall kilo i en øvelse eller for å løpe fortest mulig. Når fødselen nærmer seg anbefaler jeg at du tar det litt med ro. Fødselen blir en treningsøkt tøffere en noe du noen gang har opplevd og da kan det være en fordel om kroppen er uthvilt i forkant.

Det er lurt å fokusere på å trene de muskelgrupper som blir ekstra belastet under selve graviditeten men også de muskelgrupper som du kommer til å bruke mye etter fødselen. Under graviditeten så forflyttes tyngdepunktet og skaper mer belastning på blant annet ryggen. Mange kvinner opplever også at det er vanskeligere å holde tett da magen vokser og skaper mer press innvendig. Derfor er det lurt å trene rygg, bekkenbunnen, de dype magemusklene og beinene for å forebygge eventuelle problemer som kan oppstå. Etter graviditeten så skal barnet bæres på en hel del og da er det en fordel med sterke armer og skuldre i tillegg til en sterk rygg.

Etter fødselen så bør du ta det pent med treningen i starten for å la kroppen hente seg. Ikke gi bonn gas fordi du higer etter å få tilbake kroppen du hadde før graviditeten. Det er ikke sikkert du vil få det, så ikke ta det som en selvfølge. Kroppen forandres under en graviditet. Du kan komme deg i ditt livs form etter å ha hvert gravid men det er ikke sikkert at kroppen din blir akkurat som før graviditeten av den grunn. Bruk hue og sunt fornuft både da det kommer til mat og trening. Og nyt babytiden for den går veldig fort og kommer aldri mer igjen!

 

 

Man bør i tillegg til fysisk aktivitet tenke å hva man spiser. Ikke slanking! Nei langt ifra. Man bør passe på at man har et sunt og variert kosthold og at man får i seg alle de næringsstoffer som det lille barnet trenger for å vokse og utvikle seg normalt. Man trenger å spise noe mer enn vanlig men man skal ikke overdrive. Man spiser for to ja det er sant. men det er ikke for to voksne personer man spiser. Det er for seg selv og et bittelite barn. Helsedirektoratet anbefaler at man spiser en frukt ekstra 1-3 måneden, en frukt og et knekkebrød i 4-6 måneden og to mellommåltider som for eksempel havregrøt og frukt i de siste 3 månedene. Det er altså ikke så mye ekstra man trenger å spise.

Som gravid så har man et ansvar for den lille i magen. Et ansvar for at den lille skal få best mulig forutsettinger. Siden overvekt kan lede til svangerskaps- og fødselskomplikasjoner anbefaler man at overvektige bør ha en lavere vektoppgang enn en normalvektig, eller undervektig person. En lavere vektoppgang betyr ikke slanking. En person som er overvektig kan oppnå en lavere vektoppgang gjennom å endre atferd og ta sunne valg både i henhold til kost og trening i samråd med lege. Men hva hvis en normalvektig eller undervektig dame har for lav vektoppgang grunnet slanking? Hva skjer da? Er det helt risikofritt? NEI!

Hvis man bevist slanker seg for å så unngå å få større mage, lettere fødsler og for å så få små barn hva tror dere konsekvensen bli da? Jo at barnet i magen kanskje ikke får nok næring til å vokse og utvikles normalt. Det kan (utfra hva jeg har lest) lede til at barna får økt risiko for ADHD, konsentrasjonsvansker og hukommelsebesvær. I tillegg til at de også har økt risiko for å få høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer, samt diabetes type 2 i voksen alder. Er det å gi barna sine de best mulige forutsetningene? Det er jo ikke det.

Jeg skal faktisk strekke meg så langt som å kalle det å slanke seg under graviditeten for omsorgssvikt. Det er akkurat det det er. Fokus på utseende og status har gått så til hue på folk at det blir prioritert ovenfor det å sørge for at det lille barnet i magen får best mulig start på livet. Mennesker som har slike prioriteringer burde etter min mening ikke skaffe barn i det hele tatt. Det er ingen som vil sulte sine barn ikke sant? Er ikke det å slanke seg under en graviditet å gjøre akkurat det?!

Jeg trente gjennom hele mitt svangerskap. Jeg trappet ned da kroppen sa ifra. Jeg spiste omtrent som før jeg ble gravid under hele graviditeten bare litt oftere. Jeg prøvde spise sunn mat men jeg koset meg med sjokolade og cola når jeg hadde lyst til det. Vi opplevde ingen komplikasjoner under hverken svangerskapet eller fødselen. Etter fødselen har jeg begynt å trene igjen. Men ikke før 6 uker etter fødselen gjorde jeg noe annet enn å gå turer og å gjøre knipøvelser, allikevel så har jeg gått ned hvert eneste kilo. Jeg gikk opp 11 kg under graviditeten og det var kun på magen man kunde se at jeg var gravid. Vi er alle forskjellige og sånn skal det være.

 

 

Jeg tenkte selv en del på vekten min under graviditeten. Ikke fordi jeg ville føde et lite barn, absolutt ikke. Men fordi jeg tidligere har slitt med spiseforstyrrelser. Det er ikke noe jeg har hvert plaget med på mange år. Men selvfølgelig så synes jeg ikke det er morsomt å gå opp i vekt. Ikke liker jeg det å bli kalt tykk heller. Noe gravide gjerne blir kalt på tøys. Jeg vet like godt som alle andre at man går opp i vekt under en graviditet og at det er helt naturlig. Det er noe man bare må akseptere. Det er noe man må akseptere for å kunne gi barnet hva det trenger. Det å ikke akseptere det, å tenke på sitt utseende og på status istedenfor på barnets vel og ve det er ikke noe annet enn svært egoistisk.

Min sønn veide 3600 gram da han ble født. Han er velskapt og han er utviklet som han skal. Skulle jeg ha hvert mer fornøyd og mer glad i sønnen min hvis han veide 2300 gram istedenfor 3600 da han ble født? NEI. Vekt er et tall. Så lenge barnet er friskt og raskt så er dette tall helt uvesentlig!

Jeg kan fleipe å si at jeg ønsker Mathias skal slutte å vokse. Det er fordi jeg synes at ukene bare fyker avgårde. Mammas elskede lille baby vokser og blir stor gutt for mamma rekker å følge med i svingene. Det har ikke noe med vekt å gjøre. Jeg skulle aldri gjøre noe som kan utsette sønn min for skade. Jeg skulle aldri prioritere utseende og status foran hans helse og velbefinnende. Ikke nå og ikke da han lå i magen og var avhengig av kroppen min og næringsinntaket mitt for å vokse og utvikles til den nydelige lille gutt han er.

 

Marlene ♥

 

Opprinnelig postet 15/3-2017

 

#mamma #gravid #nyfødt #baby #status #helse

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg