Opprinnelig postet 24/11-2016
Idag har hele dagen gått litt i rødt. Rødt som i jul. Siden det er første advent til helgen så vil jeg rekke å få på plass alle julegardiner og adventslys staker før den tid, det er en form for juletradisjon jeg har. Jeg har aldri hvert den som har pyntet med lilla i advent for å så pynte med rødt til jul. Jeg vil ha det rødt med engang for det er det jeg har vokst opp med. Men jeg vil ikke sette opp nyvaskede gardiner i skitne vinduer så de må jo vaskes ordentlig først. Idag har jeg fått tatt alle vinduer i begge stuene. Det høres ut som at det er kjempe mange vinduer, det er det ikke. Men jeg har ihvertfall vasket alle vinduer i begge stuene og stryket og hengt opp gardinene.
Bare det å få opp de røde gardinene forandrer hele atmosfæren i det lille huset våres. Jeg er langtfra ferdig, men rød fargen gjør at det blir varmere, koseligere og mer innbydende i stuene. Imorgen skal jeg fortsette med kjøkkenet. Jeg jobber meg frem rom for rom når det kommer til vinduene. Storrengjøring av hvert enkelt rom etterpå det får jeg ta etterpå, det må ikke være gjort før helgen.
En annen juletradisjon for meg som kommer ifra Sverige, er juleskinken. Ingen jul uten juleskinke, sånn er det bare. Akkurat nå står julens første skinke og ovns bakes i ovnen. Jeg vil ikke ha den kokt, den skal være ovnsbakt og deretter griljert med masse sterk sennep 🙂 På den skinken jeg pleier å kjøpe så står fremgangsmåten skrevet på forpakningen. Jeg følger den aldri til punkt og prikke men sånn ca. Jeg har for eksempel ingen kjøtt termometer uten jeg lar alltid skinken stå i ovnen 60 minutter per kilo. Jeg vil helst ha sterk/søt sennep for det er det jeg liker best så det er det jeg bruker til griljeringen.
Brødskiver (limpa) med juleskinke og sterk sennep, det finnes ikke noe som minner mer om advent og førjulstiden enn det. Dette er en juletradisjon jeg aldri kommer til å gi slipp på. Det spiller ikke noen rolle hvor mye jeg liker både ribbe og pinnekjøtt, juleskinke er det noe spesielt med 🙂
Marlene ♥