Treningsprinsipper – Tren hardt over tid, tren for å unngå skade

Opprinnelig postet 19/11-2016

 

I det første innlegget jeg skrev angående treningsprinsippene, så skrev jeg at det utover de fem grunnleggende treningsprinsippene også fantes to andre faktorer som påvirker treningsutviklingen i stor grad. Det å trene hardt over lang tid og det å trene for å unngå skade.

 

Hard trening over lang tid

For å oppnå ønskede resultater så må vi trene hardt. Ikke bare under en kort periode men over lang tid. En toppidrettsutøver for eksempel, hadde ikke oppnådd gode resultater uten å legge ned mye tid på treningen sin. Mange utøvere innen verdenseliten har selvfølgelig talent innenfor det de driver med men det holder ikke med det. De må trene hardt, effektivt og målrettet over lang tid for å kunne utvikles og prestere på topp.

Mosjonister og toppidrettsutøvere har som regel forskjellige mål med treningen sin. Mens toppidrettsutøveren higer etter nye internasjonale pallplasser og medaljer så trener mosjonister som oftest for å oppnå helsegevinster eller for å forbedre sin egen prestasjon innen for en eller annen idrett. De fleste som har trent tidligere uansett nivå, vet med seg at det finnes en sammenheng mellom hvor mye og hvor hardt man trener, og prestasjon. Uansett prestasjonsnivå så har treningsprinsippene allmenn gyldighet.

 

images-3

 

Tren for å unngå skade

Hvis man stadig vekk er skadet så har det liten betydning hva for type treningsprogram man benytter. Det spiller ikke heller noen rolle om man har verdens beste trenere. Er man hele tiden skadet så er det en hindring for å utvikles og oppnå ønskede resultater.

Skader kan oppstå under både trening og konkurranse. Det kan være akutte skader og det kan være belastningsskader som skyldes ensidig og langvarig trening. Uansett hvem type skade det er så er skaper den en hindring i treningen. Derfor bør vi trene for å unngå å pådra oss skader.

Hvordan kan vi unngå å pådra oss skader? Jo, gjennom å trene med riktig teknikk. Trener vi med frie vekter så stiller mange av disse øvelsene større krav til teknikk og stabilisering enn øvelser som utføres i apparater. Det er risiko for skader i rygg og knær når vi trener med tungt motstand i for eksempel basisøvelser som knebøy, markløft, strak mark og frivending. Med riktig teknikk er risikoen for skader liten. Styrketrening som utføres med riktig teknikk kan isteden forebygge skader og gi positive helsegevinster.

Hvis du ikke har trent styrketrening før, søk hjelp fra kompetente personer, ikke spør hvem som helst om hjelp. Det er viktig å prioritere det å legge tid på å lære riktig teknikk!

 

LRM_EXPORT_20161112_154015

IMG_20160913_161415

 

Dette var det siste innlegget om treningsprinsippene. Jeg håper disse innleggene kan være litt til hjelp da du planlegger din egne trening 🙂 Gjerne kom med tilbakemeldinger, det setter jeg veldig stor pris på.

Lykke til med treningen!

Klem Marlene ♥

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg